The Lifelong Struggle of Learning to Love Yourself

Published on: 12 July 2018
By gaithrislife
Scroll down for English. 
Hej kära vänner! Hur mås det?
Jag mår bra, fortsätter att njuta av denna fantastiska sommar vi har! En grej som jag funderat mycket över, framförallt nu på sommaren är den livslånga kampen av att känna sig bekväm i sin egna kropp. Kanske främst när man ska hänga på playan och bara generellt har mindre kläder på sig. Vi människor är ju flockdjur och jag tror att många kämpar med att känna sig trygga i sig själva och att kunna älska sig själva. Men det kanske inte är så konstigt. Vi matas ständigt av olika bilder och budskap genom diverse medier, och trots att jag är väldigt medveten och kritisk mot det som sänds ut kan jag inte låta bli att bli påverkad ändå och ifrågasätta mig själv ibland…. det är väl en del av att vara mänsklig.
Hur gör man då för att bryta denna hemska spiral? Det är en svår fråga att svara på, men jag har några knep som jag applicerar på min vardag. Vissa mer självklara än andra.
 1. Kosten. Ja, det kanske låter konstigt men det är sant. Jag är absolute inte perfekt men jag försöker äta så bra och hälsosamt som möjligt. Jag följer en intermittent fasting “diet” med keto. Jag tänkte skriva mer om det i ett annat inlägg…. självklart får jag också cravings ibland och jag har dagar då jag äter sjukt onyttigt, men jag tror att det är viktigt att inte vara för hård mot sig själv.
 2. Meditation/affirmationer. Jag mediterar varje dag, jag använder mig av en app som heter “insight timer”, den funkar sjukt bra för mig! De dagar när jag kämpar extra mycket med min självbild brukar jag lyssna på affirmationen och verkligen ta in dem.
 3. Träning. Träning är sjukt viktigt för mig (även pga mitt knä). Jag försöker komma iväg till gymmet ett par gånger i veckan, men blir det ingen gymträning blir det iaf en promenad eller något liknande. Jag tackar gudarna för stegräknaren på iPhonen 😛
 4. Kreativitet. För mig är kreativitet sjukt viktigt. Jag blir alltid glad och känner mig lugn och harmonisk.
 5. Sprid kärlek. Kanske låter klyschigt, men jag blir alltid glad av att kunna ställa upp för andra. Det är vetenskapligt bevisat att en kram minskar stress! Häftigt va?! 
Det var bara några tips som jag har, men det viktigaste är nog att inse att detta förmodligen är väldigt normalt. Så var snäll mot dig själv! Jag kämpar fortfarande vissa dagar och jag har dedikerat så mycket tid åt att komma dit jag är idag. Det är ingenting som sker över en natt. Dela gärna med er av era bästa tips! Så kan vi peppa varandra <3. Hey Internet friends! How are you? I’m well, I’m still enjoying this lovely summer.
One thing that I have given quite a lot of thought (especially during summer when most people in general wear less clothes and spend more time on the beach), is how to not only feel comfortable in our bodies, but to feel self love. 
We are flock animals, and I believe that many individuals struggle with feeling a sense of security in themselves and an ability for experiencing true self love. On the one hand this might not be so unexpected/surprising seeing as we are fed so many images in ads and media that, according to my opinion and research is guilty for unfortunately making many (girls and women) be abnormally self critical. I have to admit that even though I am very aware of these images and unrealistic ideals that are being portrayed (and despite being very critical), I can’t help but be affected – like most people^^.
So how do we break this vicious cycle? That’s a very difficult question to answer, however I do have some advice that I hope will be helpful to you.
 1. Diet. It may seem weird, but it’s true. I try to fill my body with healthy, nutritious food. I’m definitely not perfect and I have moments where I have cravings and sometimes I eat incredibly unhealthy, but I do my best. I follow an intermittent fasting “diet” with keto. I will make a separate blog post on this later on.
 2. Meditations/affirmations. I meditate every morning, and I use an app called “Insight Timer”. On the days when I feel particularly anxious I also listen to self love affirmations.
 3. Exercise. To me exercise is very important, even though I don’t particularly enjoy it I try to hit the gym at least a couple of times a week. I also try to do other physical activity like walking etc.
 4. Creativity. For me any type of creative activity makes me feel so confident, happy, calm and in complete harmony.
 5. Spread love/positivity. It may seem like a cliché, but for me helping others always brings me joy. + Research shows that giving/receiving a hug decreases stress. That in itself is a good enough reason to hug more in my book….
These are just a few of my tips. What are yours? I would love it if we could all encourage each other! 🙂   xxx Gaithri

3 Responses to “The Lifelong Struggle of Learning to Love Yourself”

 1. Kate Findley says:

  For me, writing helps facilitate self-love because it is my passion and what I am best at, and it also seems to bring happiness to others.

 2. dani says:

  I will try to be mindful with my diet too. it’s a struggle. i light up somcandles, give myself a weekly hot bubble bath while wearing a facial mask and sipping some champagne and while reading a book. it feels so nice and it feels a thousand dollar bucks. =)

 3. Veronica says:

  For me, self love is spoiling my self a little. I’m very frugal, I don’t buy things just when I want to. I think it over, hard then say that I don’t need it. So when I need a bit of a happy fix, I decide to let myself have that new lipstick or eating that chocolate cake. Haha. I really need to go on a diet and exercise.
  Joy to the World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.